MOL-LUB najavljuje početak proizvodnje masti na bazi kalcijum sulfonat kompleksa

MOL-LUB povećava proizvodni kapacitet u svojoj fabrici masti u Mađarskoj jer je u svoj portfolio uvrstio masti na bazi kalcijum sulfonat kompleksa. Potražnja za kalcijumovim mastima raste čak i dok se ukupno tržište maziva u regionu smanjuje.
MOL-LUB je ogranak za maziva mađarske naftne kompanije MOL.
Kompanija proizvodi maziva u svojoj fabrici u Almasfuzitu, u Mađarskoj, koja ima kapacitet za proizvodnju 130.000 metričkih tona godišnje tečnih maziva i 15.000 t/god masti. Na istoj lokaciji se nalazi i pogon za proizvodnju aditiva za maziva, kapaciteta 8.000 t/god.
„Masti na bazi kalcijum sulfonata i kalcijum sulfonat kompleksa dobijaju prostor na sve manjem tržištu maziva“, rekao je Akos Nemesnik, šef sektora za razvoj proizvoda u kompaniji, za Lube Report u ponedeljak. “Ovo je takođe nedvosmisleno potvrđeno tokom našeg sopstvenog istraživanja tržišta u regionu.”
Fabrika masti Almasfuzito proizvodi masti na bazi litijuma, aluminijum kompleksa i kalcijum sulfonata, kao i druge proizvode kao što su masti za potrebe podmazivanja u prehrambenoj industriji. Proizvodi na bazi kalcijum sulfonat kompleksa su u fazi razvoja, a kompanija planira da poveća svoj proizvodni kapacitet za najmanje 10% pre nego što se novi proizvod pojavi na tržištu, početkom 2023.
„Ove masti premijum kvaliteta imaju visoku tačku kapanja, odličnu otpornost na vodu i veoma dobru mehaničku stabilnost“, rekao je Nemesnik. „One takođe pružaju izvanrednu zaštitu od habanja i u uslovima ekstremnih pritisaka, čak i bez dodatka ikakvih aditiva.“
Kompanija isporučuje masti na sva tržišta Centralne i Istočne Evrope. Na primer, MOL-LUB ima značajno prisustvo u Mađarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj, Slovačkoj i Češkoj. Njihove masti se takođe šalju na daleke destinacije, uključujući Aziju i Sjedinjene Države. Nove masti na bazi kalcijum sulfonat kompleksa su takođe namenjene svim ovim tržištima, saopštila je kompanija.
Dugoročna strategija je da se poveća proizvodnja industrijskih masti sa kalcijum sulfonatom kao ugušćivačem, zbog drastičnog povećanja cena litijuma.
„Nabavna cena litijum-hidroksida sada može biti šest do osam puta veća nego krajem prošle godine“, rekao je Nemesnik. „Ipak, potražnja za kvalitetnim mastima je i dalje stabilna, po razumnoj ceni.“
Za razvoj svog proizvoda, kompanija je testirala širok spektar opcija i sirovina u svojoj adekvatno opremljenoj laboratoriji.
Paralelno sa razvojem masti na bazi kalcijum sulfonat kompleksa, kompanija razvija ugušćivač (“pre-formed thickener”).
„Cilj je da se proizvede stabilan proizvod, lak za upotrebu i rukovanje, za proizvodnju masti na bazi kalcijum sulfonat kompleksa, po uzoru na dobro poznati MOL-LUB aluminijum kompleks ugušćivač,“ rekao je.