Repsol, rast i razvoj putem zajedničkih ulaganja

Repsol, rast i razvoj putem zajedničkih ulaganja

Tim Sullivan – 30. mart 2021.

Repsol je nedavno saopštio da je strategija zajedničkog ulaganja (joint venture) pomogla da njegovo poslovanje sa mazivima poraste za 40% u poslednjih pet godina. Kompanija sa sedištem u Španiji dodala je da ima za cilj da u narednih pet godina poslovanje uveća za još 50%, uglavnom fokusiranjem na tržišta u Evropi, Južnoj Americi i jugoistočnoj Aziji.

Sedište kompanije je u Madridu, a posao sa mazivima i dalje je najjači na domaćem tržištu. U saopštenju za štampu od 4. marta o lansiranju tečnosti za električna vozila, Repsol je rekao da je vodeći dobavljač maziva i u Španiji i u Portugaliji, sa tržišnim udelom od 25%, odnosno 19%.

Repsol je svoj rast poslednjih godina ostvario okretanjem internacionalnom poslovanju.  Tokom 2018. godine kupio je 40% deonica kompanije Bardahl Manufacturing Corp., proizvođača maziva sa sedištem u Sjedinjenim Državama, ali uglavnom orijentisanom na meksičko tržište. Tokom 2019. godine kupio je jednak udeo United Oil-a, ogranak maziva kompanije United Global Ltd., sa sedištem u Singapuru, koja veći deo svog poslovanja obavlja u Indoneziji.

Repsol je saopštio da zajednička ulaganja sada čine 30% prodaje maziva, koja je 2020. dostigla 193.000 metričkih tona. Kompanija je takođe saopštila da se prodaja maziva povećala u 2020. godini uprkos uticajima pandemije COVID-19, iako nije precizirano koliko. Taj progres je pripisan internacionalizaciji poslovanja, sada u 78 zemalja.

Kompanija je saopštila da sada namerava da se usredsredi na nastavak rasta na brojnim tržištima na kojima već postoji – posebno u Španiji, Portugaliji, Francuskoj, Italiji, Rumuniji, Indoneziji, Meksiku, Tajlandu, Kolumbiji, Peruu i Brazilu. Cilj je povećanje prodaje na 300.000 tona do 2025. godine.

Lansiranje EV (električna vozila) maziva kompanije uključuje pet proizvoda: fluid za automatske menjače; fluid za bateriju; antifriz; sintetičku mast i kočnu tečnost.

https://www.lubesngreases.com/lubereport-emea/joint-ventures-fuel-repsols-growth/