SHELL – 14 godina zaredom svetski dobavljač maziva br. 1!

Royal Dutch Shell zadržao je, prema procenama Kline & Co.,mesto najvećeg svetskog dobavljača maziva u 2019. godini, 14. godinu uzastopno.

Anglo-holandskog energetskog diva sledio je ExxonMobil, koji je isti broj godina bio na drugom mestu. Među prvih pet, našli su se i BP, Total i Sinopec, navodi Kline u saopštenju za medije 26. novembra.

Kako je sadržano u studiji “Globalna analiza i procena tržišta maziva”, Kline je došao do rezultata da je navedenih pet kompanija isporučilo 35% maziva koje je svet potrošio prošle godine. Kline-ovo saopštenje za javnost nije naznačilo tržišne udele pojedinih kompanija, međutim Shell je dao sopstveno saopštenje za javnost da je njegova globalna prodaja ove godine iznosila 4,5 miliona metričkih tona.

Konsultantska kompanija sa sedištem u New Jersey-u iz Parsippany-a, saopštila je da su za postignuti rezultat Shell-a zaslužni brojni faktori, uključujući vodeću poziciju u Sjedinjenim Državama, gde ima 13% tržišnog udela i prodaju u Kini, gde je na drugom mestu iza nacionalnih naftnih divova Sinopec i PetroChina.

Kline je izračunao da su Sjedinjene Države najveće tržište u 2019. godini, a slede Kina, Indija, Rusija i Japan. Te zemlje čine kombinovano 53% globalne potražnje, rekla je kompanija, dodajući da SAD i Kina zajedno čine gotovo 40%.