Shell izolaciona ulja – važnost kvaliteta

Visoka termička opterećenja izolacionih ulja zahtevaju što bolju oksidacionu stabilnost. Odluka da se koristi visokokvalitetno trafo ulje je takođe opravdana uticajem troškova otklanjanja kvarova transformatora, bez obzira da li su oni prouzrokovani lošom izolacijom zbog obrazovanja taloga ili zbog oštećenja papirne izolacije. Očekivani vek trajanja transformatora je danas i do 40 godina, a ovaj vek se očekuje i od transformatorskog ulja.

Važno je napomenuti da u slučaju izbora ulja lošeg kvaliteta, performanse ulja neće biti uočljive određeno vreme (čak i do 10 godina) za koje vreme će isteći garantni period transformatora (većina kvarova u prvim godinama su usled grešaka u izradi, transportu ili izolaciji). Lako je uporediti troškove prouzrokovane skraćenim vekom transformatora i/ili kvarova prema relativno malim dodatnim troškovima za nabavku visokokvalitetnog ulja. Pošto vek papira zavisi od stabilnosti ulja (kada dođe do degradacije ulja, razgradnja celuloznih vlakana se ubrzava), očigledno je da je bolje koristiti kvalitetno ulje od početka, nego čekati da dođe do nepovratnog oštećenja izolacije.

Shell proizvodi izolaciona ulja visoke oksidacione stabilnosti, niske viskoznosti i niske tačke stinjavanja koja obezbeđuju besprekoran rad uređaja i sprečavaju nepredviđene zastoje, pa čak i havarije do kojih može doći zbog degradacije ulja.

Specijalni prozvodi

Proizvod Prednosti Tip ulja ISO gradacija viskoznosti Specifikacije i odobrenja
Shell Diala S4 ZX-I
  • Izuzetne performanse
  • Prevazilazi IEC 60296: 2012, ed. 4 – zahtevi za ulja sa visokom oksidacionom stabilnošću i niskim sadržajem sumpora
Unapređeno inhibirano transformatorsko ulje Inhibirano Odobreno od ili zadovoljava zahteve svih vodećih proizvođača opreme.

Prevazilazi IEC 60296: 2012, ed.4, tabela 2: Transformatorko ulje (I), poglavlje 7.1 (viša oksidaciona stabilnost)

Shell Diala S4 ZX-IG
  • Izuzetne performanse
  • Prevazilazi IEC 60296: 2012, ed. 4 – zahtevi za ulja sa visokom oksidacionom stabilnošću i niskim sadržajem sumpora
Inhibirano transformatorsko ulje premijum kvaliteta koje apsorbuje gas Inhibirano Odobreno od ili zadovoljava zahteve svih vodećih proizvođača opreme.

Prevazilazi IEC 60296: 2012, ed.4, tabela 2: Transformatorko ulje (I), poglavlje 7.1 (viša oksidaciona stabilnost)

Shell Naturelle Transformer Oil S4 I
  • Izuzetne performanse
  • U skladu sa IEC 61099 T1
Unapređeno sintetičko transformatorsko ulje Sintetički estri Zadovoljava: IEC 61099 tip T1; Ecolabel – evropski zahtevi za proizvode koji nemaju štetan uticaj na životnu sredinu; UBA za klasifikaciju da nisu opasni po vodu (NWG)

Shell Diala S4 ZX-I
Shell Diala S4 ZX-I je vrhunsko inhibirano izolaciono ulje nove generacije, izuzetnih dielektričnih karakteristika, formulisano od baznog ulja koje je proizvedeno GTL (gas-to-liquid) tehnologijom i odabranih inhibitora oksidacije. Izvanredna oksidaciona stabilnost obezbeđuje dug radni vek fluida. Visoka tačka paljenja povećava bezbednost. Ne sadrži sumpor, pa je tako u potpunosti eliminisan rizik od korozije bakra. Odlikuje se niskom viskoznošću, niskom tačkom stinjavanja i malom gustinom, što omogućava laku cirkulaciju ulja u transformatoru i efikasno odnošenje toplote. Namenjeno je za korišćenje i u najmodernijim opterećenim energetskim transformatorima.
Shell Diala S4 ZX-IG
Shell Diala S4 ZX-IG je vrhunsko inhibirano izolaciono ulje nove generacije, izuzetnih dielektričnih karakteristika, formulisano od baznog ulja koje je proizvedeno GTL (gas-to-liquid) tehnologijom i odabranih inhibitora oksidacije. Zadovoljava zahteve i IEC 60296 (viša oksidaciona stabilnost i niži sadržaj sumpora) i ASTM D 3487, tip II. Dodatno, formulisano je da obezbedi apsorbovanje gasa u specijalizovanoj opremi koa što su visokonaponski merni transformatori. Odlikuje se produženim radnim vekom fluida i odsustvom sumpora. Proizvod ne sadrži PCB, DBDS ni pasivizatore, sadži samo DBPC antioksidant i veoma nizak sadržaj aromata (omogućava apsorbovanja gasa). Zadovoljava standardne i nove industrijske testove koji se odnose na zaštitu od korozije.
Shell Naturelle Transformer Oil S4 I
Shell Naturelle Transformer Oil S4 I je potpuno sintetičko izolaciono ulje visokih performansi, na bazi specijalno razvijenih estara. Odlikuje se visokom oksidacionom stabilnošću, i dielektričnom čvrstoćom. Shell Naturelle Transformer Oil S4 I je brzo biorazgradivo ulje niske zapaljivosti.